Luisteren

Luisteren als levenskunst


Met luisteren bedoel ik niet met je oren op het niveau van je hoofd, informatie sorterend en selecterend, in te zetten voor wat er maar uitgedacht en opgelost moet. Ik bedoel dieper luisteren vanuit je hart, vanuit je buik. Dat is luisteren vanuit een benieuwd en mild aanwezig zijn, waarbij dat waarnaar geluisterd wordt centraal staat.  Wat maar in je opkomt, hoeft niets, moet niets en krijgt de ruimte om zich te delen en te manifesteren. Gewoon omdat het er toch al is. Ernaar luisteren brengt je dichter bij jezelf en daarmee dichterbij wie je wilt zijn en hoe je wilt leven. 


Er zijn heel veel methodieken en handvatten die helpend zijn in het vaardig(er) worden in luisteren.  Hieronder meer over mijn greep aan tools die je verder kunnen helpen:


ACT valt onder 3e generatie gedragstherapie en is gericht op acceptatie en waardegericht handelen. Door je vaardigheden te oefenen in bereidheid tot acceptatie van wat is, defusie (afstand nemen) van gedachten, landen in het hier en nu en bewust worden van wie je ten diepste bent (Zelf), oefen je in luisteren en verbinden met enerzijds wat je moeilijk vindt en anderzijds met wat belangrijk voor je is. Meer informatie vind je hier.


Focusing en meditatie zijn beiden krachtige hulpmiddelen om te oefenen om met aandacht te zijn. En met aandacht zijn lijkt misschien iets wat iedereen kan, wat je kunt richten wanneer je maar wil. Maar in de praktijk hebben de meesten van ons een geest die alle kanten op vliegt, van de hak op de tak en buiten onze invloed. Wanneer we voor langere tijd gevraagd worden om met aandacht te zijn bij ons lichaam, onze gedachten, onze zintuigen, merken we dat we toch in gedachten verzeild raken, of dat er allerlei lichamelijke sensaties en onrust opkomen. Ben je benieuwd, klik hier voor meer info.


Geweldloze communicatie wordt ook wel verbindende communicatie genoemd. Deze vorm van dialoog die zowel innerlijk als met anderen beoefend kan worden, gaat uit van wat je voelt, waar je behoefte aan hebt en de betekenis die je geeft aan wat zich aan je voordoet. Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen ervaring en leert deze te delen met jezelf en anderen. Een prachtig en leerzaam boekje is 'De giraf en de jakhals in ons'  van Justine Mol waarin aan de hand van deze twee dieren uitgelegd wordt hoe we met onszelf en anderen kunnen communiceren op een manier die bijdraagt aan wat belangrijk voor ons is en de verbinding versterkt.

Voordat je jezelf kunt delen met een ander, is het wezenlijk om eerst naar jezelf te luisteren. Vervolgens kan er dan ook ruimte ontstaan om naar de ander luisteren.


Ademwerk bevat oefeningen die onze ademhaling verbeteren, bewuster maken en die we gericht kunnen inzetten om ons welzijn positief te beïnvloeden.  Een betere ademhaling creëer je o.a. door rustiger te ademhalen (vertragen), door met je middenrif en door je neus te ademen. Wanneer je bewust van je ademhaling wordt, kun je signalen van je lichaam beter herkennen. Wanneer je ademhaling bv. stokt of oppervlakkiger wordt wanneer je gespannen of angstig wordt. Andersom, geeft je dat de mogelijkheid om bewust dieper en rustiger te gaan ademen om zo je systeem te kalmeren. Door je CO2 tolerantie te vergroten, nemen angst en stress klachten af. Met ademhaling kunnen we kortom ons zenuwstelsel en gemoedstoestand bewuster worden en beïnvloeden. En niet om weg te ademen wat niet prettig voelt, maar om de onbewuste reactie wat te vertragen en verruimen. Door ademhalingsoefeningen te doen, versterk je de verbinding tussen lichaam en geest waarbij ze samen op pad gaan naar meer levenslust en inspiratie.